در این مقاله قصد داریم تا به معرفی انواع دوربین مداربسته بپردازیم بهتر است که قبل از آن بدانیم، دوربین مداربسته چیست و نحوه کارش چگونه است و سپس انواع دوربین های مداربسته را براساس مشخصات مختلف معرفی کنیم. دسته بندی های مختلفی برای دوربین ها وجود دارد که آنها را به طور کامل بیان می کنیم.
براساس نوع سیستم بکار گرفته شده در دوربین ها دو نوع سیستم آنالوگ و دیجیتال در دوربین ها وجود دارد که در ادامه آنها را بیشتر توضیح خواهیم داد.
دوربین مداربسته چیست؟ انواع سیستمهای دوربین مداربسته
دوربین هایک ویژن برای نظارت بر یک مکان و یا دیگر اهداف استفاده می شود. هدف اصلی دوربین مداربسته دریافت نور وتبدیل آن به سیگنال ویدیو است. اساس دوربین مداربسته سنسور CCD است. سنسور CCD نور را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کند و پس از پردازش، سیگنال الکتریکی را به سیگنال ویدیویی تبدیل کرده و آنها را بر روی صفحه ضبط پخش می کند.
دوربین های ویدیویی از نوع آنالوگ و دیجیتال هستند که براساس آن اراسل سیگنال آنالوگ و دیجیتال به دستگاه ذخیره ساز انجام می گیرد. تجهیزات دوربین مداربسته شامل موارد زیر است:
- دوربین مدار بسته مجهز به سنسور تصویر
- دستگاه ضبط کننده مناسب برای دوربین (سیستم های آنالوگ از ضبط کننده DVR و برای سیستم دیجیتال از ضبط کننده NVR)
- کابل – کابل RJ45 برای سیستم دیجیتال و کابل کواکسیال برای آنالوگ
- مانیتور نمایش تصویر
دوربین های مداربسته براساس فاکتورهای مختلف به 4 گروه تقسیم می شوند که عبارتند از تکنولوژی دوربین مداربسته (شبکه یا آنالوگ) ، بدنه دوربین مداربسته، کیفیت تصویر دوربین و لنز دوربین مداربسته.
معرفی انواع دوربین مداربسته براساس تکنولوژی
دوربین های مداربسته براساس نحوه ارسال اطلاعات به دستگاه ضبط کننده به دو بخش تقسیم می شوند:
دوربین مداربسته آنالوگ: این مدل دوربین ها اطلاعات خود را به شکل سیگنال های آنالوگ ارسال می کنند.
دوربین مداربسته تحت شبکه: این دوربین ها اطلاعات خود را به شکل دیجیتال و تحت شبکه ارسال می کنند.
ویژگی دوربین های آنالوگ: این دوربین ها در اراسال اطلاعات متفاوت هستند و دستگاه ضبط کننده آنها از نوع DVR است و جهت اتصال دوربین به دستگاه ضبط کننده از کابل کواکسیال استفاده می شود. مزایای این دوربین ها سادگی در نصب و قیمت کم آن است.
در گذشته این نوع دوربین ها تصاویر با کیفیت پایینی داشتند که با ساخت دوربین های آنالوگ HD این مشکل رفع شد. سری جدید دوربین های آنالوگ دارای انواع تکنولوژی مانند AHD ،HDTVI ،HDCVI و HDSDI هستند.
ویژگی دوربین های تحت شبکه
دوربین های تحت شبکه یا دوربین های IP دارای دستگاه ذخیره کننده از نوع NVR هستند. برای اتصال دوربین به دستگاه از کابل شبکه استفاده می شود. از مزیت های این دوربین کیفیت بالای تصویر، قابلیت های هوشمند و پردازش تصویر است.
به همین دلیل دوربین های تحت شبکه نسبت به بقیه دوربین ها قیمت بالاتری دارند. برندهای گوناگونی از دوربین های تحت شبکه در ایران وجود که یکی از آنها، دوربین تحت شبکه هایک ویژن است ، این برند به لحاظ کیفیت محصولاتش یک برند محبوب در ایران می باشد.
معرفی انواع دوربین مداربسته براساس بدنه دوربین
براساس شکل ظاهری دوربین ها، انواع دوربین دام، بولت، باکس، اسپیددام، چشم ماهی و دوربین مداربسته مخفی وجود دارد.
دوربین مدار بسته دام
علت این نامگذاری شکل ظاهری گنبد مانند آن است. این دوربین برای نصب در محیط مسقف کاربرد دارد و آن را میتوان در منزل و اداره و مترو و غیره نصب کرد. جنس بدنه آن نیز از نوع پلاستیک و برخی موارد فلزی است. دوربین مداربسته دام از برندهای مختلفی در بازار وجود دارد مانند دوربین دام هایک ویژن.
دوربین بولت
شکل ظاهری آن مکعب مستطیل است و برای محیط بیرون بسیار مناسب می باشد. دوربین های بولت را می توان بر روی دیوار و زیر سقف نصب کرد. این نوع دوربین ها نسبت به تغییرات شرایط آب و هوایی مقاومت بالایی دارند و جنس بدنه آن نیز فلزی است. دوربین مداربسته بولت از برندهای گوناگونی در بازار وجود دارد مانند دوربین بولت هایک ویژن.
دوربین باکس یا دوربین صنعتی
شکل ظاهریشان مکعب مستطیل است و در موارد صنعتی استفاده می شود لنزهای آن نیز به صورت جداگانه متصل می گردد.
دوربین اسپید دام، دوربین گردان و یا دوربین PTZ
این دوربین ها توانایی چرخش دارند و به همین دلیل برای محیط های بزرگ، نصب آنها توصیه می شود. کنترل گردش آنها را نیز میتوان از راه دور انجام داد.
دوربین چشم ماهی یا دوربین fisheye
این دوربین از نوع دوربین های 360 درجه است و زاویه دید گسترده ای دارد.
دوربین مداربسته مخفی یا مینیاتوری
دوربین هایی کوچک هستند که می توان آنها را مخفی کرد، به این دوربین ها Pinhole یا پین هول نیز می گویند.
معرفی انواع دوربین مداربسته بر اساس کیفیت تصویر
شفافیت تصاویر و نمایش جزییات به کیفیت دوربین مداربسته وابسته است که معیار آن مگاپیکسل می باشد. هر چه تعداد مگاپیکسل زیاد باشد کیفیت تصاویر نیز افزایش پیدا می کند. کیفیت تصاویر موجود در بازار عباتند از:
- 1 مگاپیکسل= (1280*720) اHD
- 2 مگاپیکسل= (1920*1080) اFull HD
- 3 مگاپیکسل= 2048*1536
- 4 مگاپیکسل= 2560*1440
- 5 مگاپیکسل= 2536*1920
- 8 مگاپیکسل= 3840*2160 (4K)
انواع دوربین مداربسته براساس نوع لنز
دوربین های مداربسته براساس نوع لنز بکار گرفته در آنها به سه نوع زیر تقسیم می شوند.
لنز ثابت (FIX)
این نوع لنزها فاصله کانونی ثابتی دارند که در نتیجه بعد از نصب دوربین، تغییر زاویه دید در دوربین های لنز ثابت قابل انجام نیست. این نوع دوربین ها قیمت پایین تری نسبت به بقیه دوربین ها دارند و برای محیط هایی که حساسیت کمی دارند انتخاب مناسبی هستند.
لنز متغییر (varifocal)
در این نوع لنزها میتوان تنظیم فوکوس و تغییر فاصله کانونی انجام داد. پس از نصب نیز می توان زاویه دید دوربین را به صورت دستی تغییر داد.
لنز متغیر موتورایز (varifocal motorized)
این نوع لنزها مشابه لنزهای متغییر است با این تفاوت که تغییر و تنظیم فاصله کانونی در آنها را می توان با استفاده از موتور انجام داد. این لنزها قابلیت فوکوس خودکار دارند که در نتیجه نسبت به دیگر دوربین ها گران تر هستند.