اطلاعات تخصصی دوربین مداربسته
در حال حاضر، امنیت و حفاظت از دارایی ها و عزیزانمان به یکی از دغدغه های اصلی تبدیل شده است. دوربین های مدار بسته با ارائه تصاویر زنده و ضبط وقایع، به ما این امکان را میدهند تا بر محیط اطراف خود نظارت داشته باشیم و در صورت بروز هرگونه اتفاق غیرمنتظره، به سرعت واکنش نشان دهیم.
در این مقاله، قصد داریم به دنیای تخصصی دوربین های مدار بسته قدم بگذاریم و با انواع مختلف آنها، نحوه کارکردشان و ویژگی های مهم شان آشنا شویم. پس اگر شما هم به این حوزه علاقه مند هستید و میخواهید اطلاعات جامعی درباره مشخصات تخصصی دوربین مداربسته کسب کنید، با ما همراه باشید.
برای مثال در صورتی که نیاز دارید دوربین مدار بسته را برای بیرون از منزل استفاده کنید قابلیت ضبط تصویر در نور کم را باید یکی از اصلی ترین مشخصات دوربین مداربسته مورد نظر خود بدانید.
انواع دوربین مدار بسته
دوربین های مدار بسته از نظر نوع بدنه، کیفیت تصاویر، نوع تکنولوژی و لنز دوربین به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند. در ادامه این تقسیم بندی ها را معرفی می کنیم که براساس آن میتوانید مشخصات دوربین مداربسته ایده آل خود را برای خرید تعیین کنید.
تقسیم بندی دوربین ها براساس شکل ظاهری بدنه
دوربین ها از نظر بدنه به چهار دسته دام، بولت، اسپید دام و چشم ماهی دسته بندی می شوند.
- دوربین دام: این مدل دوربین ها ظاهری گنبدی شکل دارد و به علت نصب آنها در سقف به آنها دوربین سقفی نیز می گویند. دوربین دام هایک ویژن برای فضاهای داخلی همچون فروشگاه، اداره و مکان های عمومی بسیار کاربرد دارد.
- دوربین بولت: از نظر ظاهری، استوانه ای شکل است و شبیه به گلوله. دوربین بولت هایک ویژن برای محیط بیرون کاربرد بسیاری دارد زیرا که جنس بدنه آن از نوع فلز است و نسبت به شرایط جوی نامساعد مقاومت بالایی دارد.
- دوربین اسپید دام: دوربین هایی گردان هستند و بنام های دوربین چرخشی و ptz نیز نامیده می شوند. دوربین اسپید دام هایک ویژن از قویترین دوربین های مدار بسته است که توانایی چرخش بصورت 360 درجه افقی و 180 درجه عمودی را دارد. این دوربین ها توانایی پوشش دهی نقاط دور را دارند و میتوانند تصاویر را با بزرگنمایی با کیفیت بسیار بالایی ضبط کنند.
- دوربین چشم ماهی: نام دیگر آن Fisheye است که ظاهری مانند چشم ماهی دارد. زاویه دید این دوربین ها بین 180 تا 360 درجه است و دارای لنزهای ثابت است. این مدل دوربین ها برای پوشش دهی کامل باید در مرکز سقف با حداقل ارتفاع 3 متری نصب شود.
رزولوشن تصویر
اگر برای خرید دوربین مداربسته به بازار رفته باشید، اولین موردی که فروشنده برای معرفی مشخصات تخصصی دوربین مداربسته استفاده میکند، بحث رزولوشن تصویر است. به زبان ساده، رزولوشن به تعداد پیکسل هایی که در هر اینچ مربع از تصویر قرار دارند، اشاره دارد. هرچه تعداد پیکسل ها بیشتر باشد، رزولوشن بالاتر بوده و تصویر واضح تر و با جزئیات بیشتری نمایش داده میشود.
اگر در مشخصات تخصصی دوربین مداربسته ذکر شده که دوربین دارای رزولوشن بالاست. یعنی این دوربین قادر به ثبت تصاویر با وضوح و دقت بسیار بالایی است و شما میتوانید جزئیات بسیار ریزی مانند چهره افراد، شماره پلاک خودروها و یا اشیاء کوچک را به وضوح مشاهده کنید. این ویژگی، به ویژه در مواردی که نیاز به شناسایی دقیق افراد یا اشیاء وجود دارد، بسیار حائز اهمیت است.
در مقابل، اگر در مشخصات تخصصی دوربین مداربسته قید شده که رزولوشن دوربین پایین است. یعنی تصاویری که شما در حال مشاهده آنها هستید، کیفیت کافی برای اینکه بتوانید همه جزئیات موجود در صحنه را به وضوح ببینید و تشخیص دهید، ندارند.
تقسیم بندی دوربین ها براساس میزان کیفیت تصویر
بطور کلی کیفیت تصویر دوربین مدار بسته و یا رزولوشن بر حسب مگاپیکسل تعیین می شود. هر چه تعداد پیکسلی که تصویر را نشان می دهد بیشتر باشد تصویر را با جزییات بیشتری میتوان دید. رزولوشن هایی که در دوربین های موجود در بازار موجود هستند عبارتند از:
- 1 مگاپیکسل = (1280*720)اHD
- 2 مگاپیکسل = (1920*1080) اFull HD
- 3 مگاپیکسل = 2048*1536
- 4 مگاپیکسل = 2560*1440
- 5 مگاپیکسل = 2536*1920
- 8 مگاپیکسل = 3840*2160 (4K)
سنسور تصویر دوربین مدار بسته
سنسور تصویر، نقش کلیدی در کیفیت تصاویر دوربین مداربسته ایفا میکند. این قطعه حساس، نور را دریافت کرده و آنها را به صورت سیگنال های الکتریکی درمی آورد که در نهایت به تصاویری که بر روی مانیتور مشاهده میکنیم، تبدیل میشوند.
دو نوع اصلی سنسور تصویر در مشخصات تخصصی دوربین مداربسته یافت میشود: CMOS و.CCD سنسورهای CMOS به دلیل مصرف انرژی کمتر، قیمت پایینتر و ساختار ساده تر، امروزه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. این سنسورها در نور کم عملکرد خوبی دارند اما ممکن است در شرایط نوری بسیار کم، کمی نویز تولید کنند. از سوی دیگر، سنسورهای CCD کیفیت تصویر بالاتری، به خصوص در شرایط نوری کم، ارائه میدهند.
لنز دوربین مدار بسته
لنز دوربین مداربسته، هم از مشخصات تخصصی دوربین مداربسته است که دنیای بیرون را به تصویر میکشد. این قطعه کوچک اما مهم، نور را جمع آوری کرده و آن را به سنسور تصویر میرساند تا تصویری واضح و شفاف ایجاد شود. انتخاب لنز مناسب، مثل انتخاب عینک مناسب است؛ باید لنزی را انتخاب کنید که با نیازهای شما همخوانی داشته باشد.
فاصله کانونی لنز، زاویه دید دوربین را تعیین میکند؛ لنزهای با فاصله کانونی بیشتر، محدوده دید کمتری دارند و برای زوم روی اجسام دور مناسب هستند، در حالی که لنزهای با فاصله کانونی کمتر، زاویه دید وسیع تری دارند و برای پوشش دادن مناطق بزرگ تر مناسب اند. بنابراین در مشخصات تخصصی دوربین مداربسته به فاصله کانونی لنز هم توجه داشته باشید.
دیافراگم لنز هم مثل مردمک چشم عمل میکند و میزان نوری که به سنسور میرسد، را کنترل میکند. در محیط های کم نور، دیافراگم باز میشود تا نور بیشتری وارد شود و در محیط های پرنور، دیافراگم بسته میشود تا از سوختن سنسور جلوگیری شود.
دوربین لنز ثابت: دوربین لنز ثابت دارای فاصله کانونی ثابت نیز می باشد که به معنای اینست که بعد از نصب دوربین، زاویه دید دوربین ثابت خواهد بود و امکان تغییر آن وجود ندارد. به همین دلیل قیمت این دوربین ها نسبت به سایر محصولات مناسب تر است.
دوربین لنز متغیر: در این نوع لنزها، برخلاف لنز ثابت ها، میتوان فاصله کانونی را بصورت دستی تغییر داد. این لنزها دارای زوم اپتیکال هستند و هر چه فاصله کانونی لنز زیاد باشد بزرگنمایی نیز بیشتر می شود.
لنز متغییر خودکار: در این دوربین ها میتوان فاصله کانونی را از راه دور تغییر داد قیمت این لنزها به دلیل موتور تعبیه شده در آن نسبت به بقیه گرانتر است. این لنزها بیشتر برای مکان هایی که محدودیت در نصب دارند کاربرد فراوان دارند.
مقاله پیشنهادی هایک ویژن: هر آنچه که باید درباره انواع لنز دوربین مداربسته بدانید.
انواع سیستمهای دوربین مدار بسته
بطور کلی دو نوع سیستم در دوربین های مدار بسته وجود دارد که عبارتست از سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ یا HD و سیستم دوربین مدار بسته تحت شبکه یا دوربین IP.
سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ
این مدل از دوربین ها از طریق تغییر فرکانس سیگنال خروجی میتواند تصاویر با کیفیت بالا حتی تا 8 مگاپیکسل را ارائه دهد. انواع مختلفی از دوربین های با فناوری آنالوگ HD در بازار وجود دارند که عبارتند از AHD ،HDTVI ،HDCVI و HDSDI.
از مشخصات فنی دوربین مداربسته آنالوگ HD نسبت به دوربین های آنالوگ قدیمی این است که این نوع دوربین ها می توانند صدا و تصویر را همزمان ارسال کنند.
سیستم دوربین مدار بسته تحت شبکه
دوربین هایی که با استفاده از امواج دیجیتال و در بستر شبکه اطلاعات را انتقال می دهند دوربین های تحت شبکه نامیده می شوند. کیفیت تصویر این نوع دوربین ها بسیار بالا است و امکاناتی چون پردازش تصویر و عملکرد هوشمند را نیز دارا می باشند.
دوربین تحت شبکه هایک ویژن برای ضبط تصاویر خود از دستگاه NVR استفاده می کنند. در این نوع دوربین ها از هوش مصنوعی استفاده شده است که در نتیجه قابلیت هایی مانند تشخیص شماره پلاک وسایل نقلیه، شمارش اشخاص و ردیابی اشیا و افراد را از مشخصات دوربین مداربسته تحت شبکه میتوان ذکر کرد.
قسمتهای مختلف دوربین مدار بسته
دوربین های مدار بسته از قسمت های مختلفی تشکیل شده اند که این بخش عبارتند از:
- دستگاه DVR: وظیفه DVR هایک ویژن، دریافت و ذخیره تصاویر دوربین است و همچنین برای ارسال تصاویر در بستر شبکه نیز کاربرد دارد.
- هارددیسک: بخش مهم دوربین مدار بسته هارد دیسک است که وظیفه ضبط تصویر بصورت 24 ساعته را دارد و در داخل دستگاه نصب می شود.
- آداپتور و منبع تغذیه: ولتاژ 12 ولتی توسط آداپتورهای دوربین مدار بسته تامین می شود.
- مانیتور: تصاویر ارسال شده توسط دستگاه های ضبط کننده مانند DVR باید بر روی نمایشگر پخش شود که برای این کار باید از مانیتور استفاده کرد.
- کابل مدار بسته و سیم برق: کابل مخصوصی که برای دوربین مدار بسته استفاده می شود کابل RG59 است. این کابل ها بصورت کابل تصویر مسی و کابل ترکیبی و همراه با سیم برق ساخته می شوند. این کابل ها برای انتقال تصویر و ارتباط میان دوربین و دستگاه ضبط کننده استفاده می شود. سیم افشان نیز برای تغذیه برق دوربین کاربرد دارد.
- فیش اتصال: بخش دیگری از دوربین مدار بسته کانکتور است که برای اتصال کابل به پورت های ورودی دستگاه ضبط کننده باید از فیش مناسب دوربین مدار بسته و اتصالات مرتبط استفاده کرد.
- کابل شبکه: کابل شبکه از سیم های زوج بهم تابیده ایجاد شده است و برای اتصال به دوربین تحت شبکه کاربرد دارد.
سوکت دوربین تحت شبکه: نوع این سوکت ها از RG45 است و سر سیم UTP شبکه با استفاده از آچار پرس شبکه بهم پرس می شود. - دستگاه NVR: ضبط کننده هستند که در بستر شبکه فعالیت دارند. نوع پیشرفته NVR هایک ویژن الگوریتم تشخیص چهره و فناوری هوشمند دارد.
دستگاه DVRو NVR
DVRوNVR اولین مشخصات تخصصی دوربین مداربسته هستند که باید درباره آنها بدانید. دو تا دستگاه هستند که وظیفه ضبط و ذخیره تصاویر دوربینهای مداربسته را بر عهده دارند و بسته به مدل مداربسته (آنالوگ و یا شبکه) انتخاب میشوند.
دستگاه DVRبه طور خاص برای دوربین های آنالوگ طراحی شده است. در این سیستم، تصاویر به صورت آنالوگ از دوربین ها به دستگاه DVR ارسال شده و سپس به فرمت دیجیتال تبدیل و ذخیره میشوند. برای اتصال دوربین های آنالوگ به DVR از کابل های BNC استفاده میشود. DVR ها معمولاً دارای امکانات پایه مانند ضبط و پخش تصاویر هستند.
NVR برای دوربین های IP طراحی شده است. در این سیستم، تصاویر به صورت دیجیتال از دوربین های IP به دستگاه NVR ارسال شده و سپس ذخیره میشوند. برای اتصال دوربین های IP به NVR از شبکه (مانند اترنت) استفاده میشود. NVRها معمولاً امکانات پیشرفته تری مانند تشخیص حرکت، تشخیص چهره و هشدارهای هوشمند را دارند و برای محیط های بزرگ تر و پیچیده تر مناسب هستند. NVRها همچنین انعطاف پذیری بیشتری نسبت به DVR ها داشته و امکان مدیریت از راه دور و استفاده از قابلیت های پیشرفته تر را فراهم میکنند.
منبع تغذیه دوربین مدار بسته
منبع تغذیه دوربین مداربسته، اصلی ترین بخش مشخصات تخصصی دوربین مداربسته است. برق شهری که وارد منازل و محل کار ما میشود، معمولاً ولتاژی در حدود ۲۲۰ ولت دارد. اما دوربین های مداربسته برای کارکرد صحیح، به ولتاژ پایینتری نیاز دارند. اینجاست که منبع تغذیه به کارمان می آید. این دستگاه، برق شهری با ولتاژ بالا را دریافت کرده و آن را به ولتاژ پایین تر و جریان مناسب برای تغذیه دوربین تبدیل میکند. علاوه بر این، منبع تغذیه اغلب دارای محافظت هایی مانند محافظت در برابر نوسانات ولتاژ و افزایش دماست تا از آسیب دیدن دوربین ها جلوگیری کند.